
Gündem
DSİ’nin Zaman Makinesi Çalıştı: Atikhisar Barajı İçin 50 Yıl Gecikmeli Hesap!
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, DSİ’nin Atikhisar Barajı’nın 50 yıl önceki yapım maliyetini belediyeden talep etmesine tepki gösterdi. Erkek, “Bu, Aziz Nesin’lik bir hikâye” dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Temmuz ayı meclis toplantısında Devlet Su İşleri’nin (DSİ), 1975 yılında tamamlanan Atikhisar Barajı’nın yapım maliyetinin bir kısmını 2024 yılında belediyeden talep ettiğini açıkladı. Başkan Erkek, bu talebin hukuki dayanağının olmadığını belirtti.
“İçme suyu amacıyla yapılan barajların maliyeti belediyeden tahsil edilir”
Erkek, ilgili kanunun yalnızca içme suyu amacıyla yapılan barajlar için belediyelerden bedel tahsilini öngördüğünü hatırlattı. “İçme suyu amacıyla yapılmamış bir baraj için 50 yıl sonra fatura kesmek hangi akla hizmettir?” diyen Erkek, uygulamayı siyasi bir baskı girişimi olarak nitelendirdi.
“Taşkın önleme için yapıldı, içme suyu için değil”
Başkan Erkek, Atikhisar Barajı’nın içme suyu temini için değil, 1962 yılında yaşanan büyük sel felaketine karşı önlem amacıyla ve tarımsal sulama için yapıldığını vurguladı. 1962 yılında Çanakkale’de kentin 3’te 2’sini etkileyen bir sel felaketi yaşandığını ve bu gibi sel felaketlerine karşı önlem amacı ile tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanılmak üzere Atikhisar Barajının yapımına başlandı. Barajın, 1853 tarihli kanun kapsamında yapıldığını belirten Erkek, “Atikhisar’ın yapımımın en önemli nedeni taşkın ve tarımsal faaliyetler. Sadece içme suyu temini amacıyla yapılan barajlar için belediyeden tahsil söz konusu. 75 yılında faaliyete geçti. 50 yıl sonra bu bedeli belediyeden tahsil etmek, CHP belediyelerini silkelemek için atılan bir adımdır” ifadelerine yer vererek duruma tepki gösterdi. İçme suyu amacıyla yapılmayan bir barajın maliyeti, 50 yıl sonra belediyeden istenemez” ifadelerine yer vererek duruma tepki gösterdi.
“Ham su bedelini, belediye ödedi”
1991-1992 yıllarında alınan ham su bedeli karşılığında barajın bakım ve onarım giderlerine belediyenin katkı sağladığını, o dönemde de kentin nüfusunun 100 binin altında olduğunu hatırlatan Erkek, söz konusu barajın hiçbir dönem içme suyu temini için inşa edilmediğini yineledi. Ayrıca, “O dönemki kanun yalnızca Ankara, İstanbul ve nüfusu 100 bini geçen belediyeleri kapsıyor. Bu durum da bizim belediyemiz için geçerli değil. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
“Silkeleyebilirsiniz ama yıkamazsınız”
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce yaptığı bir konuşmaya da atıfta bulunarak, “sayın Cumhurbaşkanı, CHP’li belediyeler için ‘Silkeleyin’ talimatı vermişti. ‘Nasıl silkeleyebiliriz’ diye her yönden incelemeler yapıyorlar. Silkeleyebilirsiniz ancak asla yıkamazsınız. Çanakkale Belediyesi tüm engellemelere rağmen hizmetlerine devam edecek” sözlerine yer verdi.
“Bakanlıktan dönüş yok”
Bakanla randevu talebinde bulunduklarını ifade eden Erkek, 20 gündür bir cevap almadıklarına da değinerek, “Taşkın önlemek için yapılan bir barajın yapım maliyetini 50 yıl sonra Çanakkale Belediyesinden tahsil etmek, ‘Aziz Nesin’lik bir hikayedir. Ödemezseniz yasal takip yazısını yazdılar. Hukuk çerçevesinde mücadelemizi yürütürüz” dedi.
Konuya ilişkin ayrıca İYİ Parti Grup Başkanvekili Av. Emirhan Şahbaz da söz alarak, DSİ’nin baraj yapım maliyetini İl Özel İdaresi’nden de talep edip etmediğini sordu.