
“Ülkemiz Zeytinyağında Dünya Liderliğine Oynuyor”
Türkiye, kaliteli zeytinyağı üretimindeki başarısını uluslararası arenada da kanıtlamaya devam ediyor. 2024 EVOOWorldRanking dünya kalite sıralamasında, dünyanın en iyi zeytinyağı üreticisi unvanını Ayvalıklı Novavera firması kazandı.
Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, Türkiye’nin zeytinyağı üretimindeki başarılarını ve tarihi önemini vurguladı. Özben, 2024 EVOOWorldRanking dünya kalite sıralamasında, Ayvalıklı üretici Novavera firmasının dünyanın en iyi zeytinyağı üreticisi seçilmesinden büyük gurur duyduklarını ifade etti.
Özben, “Ülkemiz artık gerçekten kaliteli zeytinyağı üretiyor. 2024 EVOOWorldRanking dünya kalite sıralamasında, dünyanın en iyi zeytinyağı üreticisi, Ayvalıklı üretici Novavera firması oldu. Büyük gurur duyduk. Yakın coğrafyadaki Çanakkaleli zeytinyağı üreticileri de, son yıllarda bir çok ödüller aldılar. Çanakkale’mizin iki coğrafi işaretli bölgesi mevcut. Bunlar: Ezine-Geyikli ve Bayramiç. Ancak Eceabat bölgesi mikro iklim olarak zeytinyağı açısından çok özel bir bölge. Elaious kenti ve antik limanın olduğu Morto Koyu, Eceabat ilçesi sınırlarında, Troya Ovası’nın ise tam karşısında bulunuyor. Eleious antik kenti, M.Ö. 6. yüzyılda Atinalılar tarafından kurulmuş., ‘Elaious’ ismi ‘Zeytin Kenti’ ya da ‘Zeytini Bol Kent’ anlamlarını taşıyor” ifadelerine yer verdi.
Çanakkale’nin tarihi zeytinyağı mirası, bölgenin potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Özben, “Biraz da zeytinyağının tarihçesinden söz edelim: Zeytinyağı, sadece pişirme malzemesi olarak değil aynı zamanda aydınlatmaya yakıt olarak, banyolarda hijyenik merhem olarak da kullanan Romalıların günlük yaşamında vazgeçilmez bir üründü. Antik Roma’da zeytinyağının üretimi Fenikeliler ve Grekler tarafından tanıtıldı, ancak onu büyük ölçekte üreten Romalılar olsa da, tüm sosyal sınıfların tükettiği bir ürün haline geldi. Zeytinler hasat edildikten sonra, su geçirmez ve biraz eğimli zemini olan tabulatum’da depolandı. Bu adımdan sonra zeytinleri preslemek için çeşitli mekanizmalar kullanıldı, En yaygın ezme sistemi trapetum idi. Bu büyük değirmen mortaryum adı verilen sabit bir tabandan ve orbis olarak bilinen iki yarımküre taştan oluşuyordu, iki insan mortaryum etrafında yatay bir aks iterek dönebiliyordu. Roma imparatorluğunda, yeşil zeytinden çıkarılan ve Eylül ayında üretilen en kaliteli yağ olan oleum omfacium olarak biliniyordu” diye belirtti.