
Tersine Göç Hızlandı; Çanakkale ve 2 İlde Arsa Fiyatları Fırladı!
İstanbul'da yaşanan olası deprem endişesi ve artan kira fiyatları, "tersine göç"ü hızlandırıyor.
Son olarak 6 Şubat’taki felaketin ardından Türkiye genelinde sismik hareketlilik endişesi devam ederken, bu durum İstanbul’dan ayrılmayı düşünenleri farklı bölgelere yöneltiyor. Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale gibi Marmara’nın batısındaki iller, “tersine göç” hareketinin öncelikli hedefi haline gelirken, buralardaki arsa fiyatları da hızla yükseliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre son bir yılda 418 binden fazla kişi İstanbul’u terk ederken, son beş yılda ise bu rakamın 2 milyon 200 bini aştığı tahmin ediliyor. Maraş depremlerinin ardından İstanbul genelinde hızlanan kentsel dönüşüm sürecinin de bu göçü etkilediği belirtiliyor. Özellikle Trakya bölgesine yapılan göç, emlak fiyatlarının yükselmesine neden olurken, bölgede kiralık dairelerde yaşanan sıkıntılar da dikkat çekiyor.
Tekirdağ ve Edirne Emlak Piyasasında Yeni Trendler
Karar’ın haberine göre İstanbul’daki yüksek kira fiyatlarından ve kalabalıktan kaçmak isteyenlerin Tekirdağ’a yönelmesi, özellikle Süleymanpaşa, Şarköy, Altınova ve Marmaraereğlisi gibi bölgelerde bir artışa neden oluyor. Haberglobal’den Sibel Gülersöyler’in aktardığına göre, emlakçı Barış Şahin, İstanbul’dan gelenlerin bu bölgeleri hem tatil hem de kalıcı olarak tercih ettiğini belirtiyor. Öte yandan, Edirne’de de benzer bir eğilim görülüyor. Edirneli emlakçılar, son bir yıldır İstanbul’dan gelen taleplerin arttığını ve genellikle satılık daire arayanların olduğunu ifade ediyor. Kentteki emlakçı Ali Yılmazsoy ise kente gelen memurların fiyatları yüksek bulduğunu dile getiriyor. Bu durum, İstanbul’dan göç edenlerin farklı bölgelerde konut arayışının devam ettiğini gösteriyor.
Peki Çanakkale’de Durum Ne?
Son dönemde İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Çanakkale, megakentten yoğun göç alan kentler arasında yer alıyor. Arazi Geliştirme Yatırım Danışmanlığı’ndan Avukat Mert Van’a göre, pandemi sonrasında artan talep, Çanakkale’nin merkez köylerinde bulunan arazi fiyatlarını büyük ölçüde artırdı. Van, “Doğru yerden ve doğru fiyatla alınan bir arsa her zaman altın ve konuta göre daha fazla getiri sağlıyor” ifadeleriyle arsa yatırımının önemine dikkat çekiyor. Özellikle Lapseki, Suluca ve Kemiklialan gibi bölgelerde 10 dönümlük bir arsanın fiyatının 20 milyon ila 25 milyon TL arasında değiştiğini belirtiyor. Merkeze bağlı Batak Ovası bölgesinde ise aynı büyüklükteki arsaların fiyatının 4 ila 5 milyon TL civarında olduğunu aktarıyor. Konut fiyatlarındaki artışın, enflasyon karşısında para birikimi yapma isteği, güvenilirlik endişeleri ve deprem riski gibi faktörlerle birlikte, yatay mimariye olan ilginin arsa yatırımlarını daha cazip hale getirdiğini vurgulayan Avukat Van, “Devletin altyapı yatırımları planladığı gelişmekte olan bölgelerden doğru fiyatlı arsa yatırımları yapmak için doğru bir zamandayız” şeklinde konuşuyor.Özellikle Çanakkale’de bu anlamda fırsat veren şehirlerin başında geliyor. Köprü projesi ve Malkara Otobanı ile kent adeta yeni çekim merkezi olma yolunda. Son 4 yılda Türkiye genelinde arsa fiyatlarının yüzde 530 arttığı biliniyor. Çanakkale özelinde imarlı arsaların metrekaresi bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.1/1000 uygulama imar planı olan arazilere de dikkat çeken Avukat Van, şunları söyledi: “1/1000 uygulama imar planı olan yerler, üzerinde konut, otel, hastane gibi yapılabilen arsalardır. Son 1 yılda konut satışları yüzde 17,5 azalırken, 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Konut dışı satış ise yüzde 3 artışla 1 milyon 723 bin olarak gerçekleşti.”