✨ Çanakkale'nin Çan İlçesinden Güne Merhaba

Abone Ol
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Gündem

Meslek Komitelerinin Gündemi ‘Ekonomik Sorunlar’ Oldu

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Meclis Başkan Yardımcısı Ümit Alşan başkanlığında toplanarak Kasım ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ikinci bölümünde ise müşterek meslek komiteleri toplantısına geçildi. Meslek komitelerinin başkan ve yöneticileri, yaşanan ekonomik durgunluk başta olmak üzere yaşanan sektörel sorunları gündeme getirdiler. Neredeyse tüm meslek komitelerinin konusunu ise ekonomik sorunlar oluşturdu.

Odanın gelir gider durumu, katip üye Cihan Ertaş tarafından okundu. Bütçe İzleme Komisyonu Raporu Canberk Tarhan tarafından okundu. Kararlar oybirliğiyle alındı. Tüm organ üyelerine eğitim, kalite ve akreditasyon sorumlusu Gülşen Gezer tarafından akreditasyon süreci ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Yönetim Kurulu’nun faaliyetleri hakkında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır, meclis üyelerini bilgilendirdi.

2024 yılı Ocak-Ekim ayları arasında Biga Ticaret ve Sanayi Odası’na üyelik kaydı yaptıranların sayısı 112 olurken; 37 üyenin ise kaydını sildirdiği öğrenildi.

GÜNCEL EKONOMİK GÖRÜNÜM KONUŞULACAK

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Dr. Ali Çufadar’ın güncel ekonomik görünümü değerlendireceği seminerin 26 Kasım Salı günü saat 18:30’da Biga TSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirileceği konusunda meclis üyeleri bilgilendirilirken, tüm üyeler de seminere davet edildi.

VERGİ ÖDÜL TÖRENİ ARALIK’TA

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın Biga ekonomisine değer katan firmaları ödüllendirdiği Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni’nin 12 Aralık 2024 Perşembe günü için planlandığını ifade edildi.

MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISININ AÇIŞINI SEDAT ÇAKIR YAPTI

Olağan Meclis Toplantısı’nın ardından Biga TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır başkanlığında Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’na geçildi. Toplantının açılışında konuşan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır;

“Sizlerle her ay burada aylık faaliyetlerimizi paylaşıyoruz. Meslek komitelerimizin, odamız çalışmalarındaki önemi ve etkisi çok büyük bir yere sahiptir. Siyasilerimizle, TOBB Başkanımızla, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileriyle düzenlenen çeşitli toplantılarda yapılan görüşmelerde; üyelerimizden ve sizlerden gelen görüş ve talepler, sorun ve çözüm önerileri yetkililere iletilmiştir. Meslek komitelerinde aylık olarak gerçekleşen toplantılardaki görüş ve öneriler düzenli olarak yönetim kurulumuza intikal etmektedir. Görüşülüp, değerlendirilerek ilgili kararlar alınmaktadır. Tüm bu kararlar sonuçlarına kadar takip edilmektedir. Meslek komitelerimize tam destek verilmektedir. Meslek komitelerimiz çalışıyor” ifadelerini kullanıldı.

MESLEK KOMİTE BAŞKAN VE TEMSİLCİLERİ EKONOMİDEKİ DURGUNLUĞU KONUŞTULAR

Açılış konuşmasının ardından Meslek Komitesi başkan ve temsilcilerinin sunumuna geçildi. Komite başkan ve temsilcileri geçtiğimiz süreçte gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgilendirme yaptılar.

1 No’lu Meslek Komitesi (Gıda Maddeleri İmalatı) Başkanı Beyhan Var:

“Fırıncı üyelerimizin talebiyle azami fiyat tarifesinin değiştirilmesi konusunda çalıştık. Ekmek Komisyonu toplantısı organize edildi. Komite başkanlarımızla birlikte yapmış olduğumuz Mesleki Eğitim Merkezi ziyaretimizde üyelerimizin kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri alma süreciyle ilgili gerekli görüşmeleri yaparak istişarelerde bulunduk. Konuyla ilgili işverenlerimizin öncelikle ilgili belgeleri almaları ve yanlarında stajyer öğrenciler çalıştırmaları hususunda 5 yıllık sigortalı olma sürecini tamamlayarak 1800 işgününü doldurmaları ile ilgili bilgi aldım. İş Sağlığı ve Güvenliği belgelerine sahip olma gerekliliği ifade edildi. Gerekli belgeler için üyelerimizi bilgilendirme kararı aldık.”

2 No’lu Meslek Komitesi (Diğer İmalat Sanayi ve Madencilik) Başkan Yardımcısı Erhan Yaşar:

“İlk olarak komitemizin bu yıl en çok çalıştığı konulardan bir tanesine değinmek istiyorum. Mobilya imalatçı üyelerimizin çok yakından takip ettiği yurtdışı pazarlarla alakalı görüşmeler yaptık. Yurtdışı ihracat yapan arkadaşlarımızın yanı sıra yapmayanlara da yönelik bir çalışma yaptık. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği ve MODEF Fuarcılık ile istişare toplantısı yaptık. Ardından Çanakkale Teknopark ile 2 toplantı ve 2 seminer gerçekleştirdik. Özellikle Amerika kıtasına yapılacak ticaretlerle ilgiliydi bu toplantılar. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği ve MODEF Fuarcılık’ın tecrübelerinden dolayı bu paydaşlarımızla devam etme kararı aldık. Haziran ayında temsilcilerimizle birlikte bir araya geldik. Yine Haziran’da Miami Fuarı için tanıtım semineri gerçekleştirdik odamızda. Aynı zamanda TOBB Şikago Ticaret Merkezi Genel Müdürü Volkan Palaz’ı odamızda ağırladık ve seminer gerçekleştirdik. Amerika’ya ticaret yapan firmalarımız ve ticaret yapmayı düşen firmalarımız detaylı fikir sahibi oldu. Bir diğer konumuz ise hem Biga olarak hem ülke olarak kaliteli eleman yetiştirme konusunda bir tehdit altındayız. Önümüzdeki 5 yılı göremiyoruz. Bu konuda Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birçok kez istişare toplantısı yaptık. Daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile odamız arasında Sosyal ve Bilimsel İşbirliği protokolü imzaladık. Bu sadece yazıda kalmayacak. 2025 Haziran ayında somut bir oluşum gerçekleşecek. Bununla ilgili Şadan Doğan başkanımız açıklama yapacak. Milli Eğitim Bakanlığımıza da bu konuda bir ziyaretimiz olacak. Bir diğer konumuz ise son yıllardaki en başarılı tarım ve hayvancılık fuarımız gerçekleştirdik. Meslek komitemize bağlı üyelerimize hem katılım sertifikalarını ve üyelik belgelerini takdim ettik. Son olarak da üyelerimizin oda ile ilgili işlemlerini kolaylaştırmak ve oda hizmetlerimize ulaşabilmelerini kolaylaştırabilmek adına bir cep telefonu uygulaması üzerinde çalışıyoruz. Genel şablon belirlendi ve yönetim kurulumuza takdim ettik. Değerlendirme aşamasında şu an.”

3 No’lu Meslek Komitesi (İnşaat, İnşaat Malzemeleri Ticareti ve Mühendislik Hizmetleri) Komite Üyesi Süleyman Süle:

“Sektörümüz büyük sıkıntıda. Komite üyelerimizle günlük piyasalar, çeşitli ürünler ve bunlara yapılan zamları değerlendirdik. Komite üyelerimizle, Biga Fuarı öncesi Biga’ya gelecek ziyaretçileri çarşıya çekmeye yönelik yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Komite üyelerimizle konut kredilerine ulaşmada maalesef yaşanan güçlükler, faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle sektörümüzün girdiği darboğazı görüştük. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu konuyu ilettik. Sektörümüz durma noktasında. Ayrıca bugün maliyetler de çok yüksek. İleriye dönük ciddi yatırımlar var. Bunlar güzel tabi. Yalnız bugün Biga’da şöyle bir sıkıntı var. 3+1 daire ararsanız bugün çok zor bulursunuz. Ona rağmen de maliyetler çok yüksek. İnşaat firmaları istedikleri fiyatlara satış yapamıyorlar. Bağladığınız para ile yaptığınız işin karşılığını alamıyorsunuz. Çoğu firma yüzde 50- yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Her yıl 50 daire imalat yaparken; 1-1,5 yıldan beri 20 daire yapıyorlar. Normaldeki fiyat artışı da ev sayısından kaynaklanıyor. Kiralık ev bulamıyorsunuz. Evi alanlar da ona göre kiraya veriyor. Biga’da ev fiyatları yüksek gibi görünse de öyle değil. Maliyete göre çok düşük fiyatlar. Sektörün sıkıntısı belli. İşçi de bulamıyorsunuz. İşçilerin yüzde 80’i deprem bölgesine gitti. Orada daha yüksek yevmiyeler veriliyor. Biga’da ciddi bir usta, kalıpçı, sıvacı, kalebodurcu, tuğlacı bulmak çok zor. Çok az kişi kaldı. Aileler çocuklarını artık sanayiye göndermiyor ki, inşaata göndersin. Arkadan da usta gelmiyor.”

4 No’lu Meslek Komitesi (Gıda Maddeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Başkan Yardımcısı Semih Kırbaç:

“Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye’de E Ticaretin Görünümü raporu üyelerimizle paylaşıldı. Türkiye’nin e ticaret potansiyelini anlamak ve gelecek vaat eden trendler hakkında bilgi sahibi olmak adına değerli bir klavuz olduğunu düşündüğümüz bu raporu üyelerimize katkı sağlaması amacıyla çeşitli iletişim araçları kanalıyla paylaşılması genel sekreterliğe iletildi. Meslek grubu üyelerimizi mevcut işyerlerinde ziyaret ettik. Üyelerimizin talep, öneri ve şikayetlerini dinledik. Zincir marketlerde yerel ürünlerin daha fazla yer alması, enflasyonist ortamdan dolayı kar marjlarının düşmesi, fiyat istikrarının olmaması konusunda çalıştık.”

5 No’lu Meslek Komitesi (Tarım, Hayvancılık Ürünleri Toptan ve Perakende Ticareti) Başkan Yardımcısı Eray Özdamar:

“Ormanlık alanlarımızdaki yangın risklerine karşı Biga Orman İşletme Müdürlüğü ile Biga İlçe Tarım Müdürlüğü’ne alınması gereken önlemler iletildi. Barajlar ve göletlerde tarımsal sulama sistemlerinin kapalı saatli sisteme geçilmesi suyun daha verimli kullanılmasını sağlayarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayacaktır. Bu tür sistemler devlet yatırım politikalarıyla desteklenmelidir. İklim değişikliklerinin etkilerine bağlı olarak doğal afetler ve çeşitli risklerin şiddeti son yıllarda dünyada olduğu gibi ilçemizde de artmıştır. Ülkemizde tarımın güvencesi TARSİM, üretici ve yetiştiricilerimizin çeşitli risklere ve doğal afetlere karşı yüzde 67’lere varan devlet desteği ile karşılayarak faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürebilmelerine katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda tarım sigortalarının yaygınlaştırılmasına yönelik tanıtım kampanyası için tanıtım ve bilgilendirmesi için ilçe tarım müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verilmiştir.”

6 No’lu Meslek Komitesi (Motorlu Araçlar ve Yedekleri, Akaryakıt Ticareti ve Ulaştırma) Komite Üyesi Serdinç Gündüz:

“Ulaştırma Bakanlığımızın ithalat ve ihracatçı firmalarda eşya taşımacılığı için geliştirmiş olduğu sistemle ilgili üyelerimize bilgilendirme yapıldı. Şehir içi minibüs güzergahı ve araç park yerleriyle ilgili görüşmeler yapıldı. Şehir içinde bulunan minibüs duraklarının ve araç park ceplerinin yeniden düzenlenmesi ve daha sıklaştırılması konusu görüşüldü. Sanayi güzergahında bulunan Biga Mesleki Eğitim Merkezi ve TOKİ’ler bölgesine ilave minibüs hattı konulması hususunda gerekli görüşmeler yapıldı. Şoförler Odası ile, Trafik Komisyonu ile ve Kaymakamlıkla da bu konuda görüşme yapıldı. Biga’mızın taşımacılık sektörüyle alakalı en büyük sorunu olan Nakliyeciler Sitesi ile ilgili belediye başkanımız ve trafik komisyonumuzla görüşmeler yapıldı. Temelleri atıldı. Park sahası hazırlandı. Faaliyete geçmiş durumda. Ticari araçlarda ticari araç kullanım belgesi için yaş sınırı en son 65’ti. Personel temininde yaşanan sorunlar nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından 69 yaşına çıkarıldı. Bu konuyu da takip ediyoruz.”

7 No’lu Meslek Komitesi (Konfeksiyon ve Tekstil Ürünleri Ticareti) Komite Başkanı Ezel Dişli:

“Komite üyelerimizle KOSGEB Çanakkale Müdürlüğü’nden iletilen KOBİ Dijital Dönüşüm Formu yazısı hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Komite üyelerimizle Biga Fuarı öncesi, fuara gelecek ziyaretçilerin çarşı merkezine çekmeye yönelik yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Son dönemde ekonomideki durgunluk nedeniyle satışlarda yaşanan düşüşler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Ticari kredi kartlarında limit ve taksit imkanlarının kısıtlanması, sektörü iyice zor duruma sokacağı değerlendirmesinde bulunduk. Konu, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletilmiştir. Komite üyelerimizle tekstil ve konfeksiyon sektöründeki maliyet artışlarının çok yükseldiği, yurtdışı ve yerli markaların dahi Uzakdoğu ülkelerini tercih etmeye başladığı, tüm bunların yanı sıra tekstil ve konfeksiyon sektöründe en önemli faaliyet kaleminin kargo giderlerinin olması, kargo şirketlerinin son zamanlarda kargo ücretlerinde fahiş fiyat artışları yapmasından dolayı sektörün darboğaza girdiği hususu hakkında fikir alışverişinde bulunduk.”

8 No’lu Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları, Mobilya ve Elektrikli Ev Aletleri Ticareti) Komite Başkanı Hüseyin Keçeci:

“Fuar komisyonları ve yurtdışı fuar teşvikleri hakkında görüşmemiz oldu. Banka komisyon oranları ve ticari kredilerdeki yüksek faiz oranları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kredi kartı faiz oranlarının yüksek oluşu, taksit sayısının her geçen gün azalmış olması, alım gücünü düşürdüğü ifade edildi. Yurtiçi ve yurtdışı fuar teşviklerinin üyelerimiz için daha etkin ve yararlı olması adına gerekli KOSGEB gibi kurum ve kuruluşlar ile veya Eximbank ile kredi teşviklerinin görüşülerek seminer ve toplantı yapılması hususu görüşüldü. Demonte mobilya üretiminde Pazar arayışı ve kapalı alan depolar hakkında görüşüldü. Demonte ve ahşap mobilya üretimi alanında e ticaret ve e ihracat yapabilmek için e Pazar arayışı konusunda girişimlerde bulunulması yönünde çalışmalar yapılması, seminerler düzenlenmesine karar verildi. Mobilya üretiminde kapalı alan depo sahası ve alan eksikliği yer arayışları için odamız yönetim kuruluna bilgi verilmesine karar verildi. Mobilya ve ahşap üretiminde kaliteli eleman yetiştirilebilmesi hakkında görüşmeler yapıldı. Mobilya üretiminde ahşap üretim imalatında kalifiye eleman eksikliğinin önüne geçebilmek için meslek liselerinden talepte bulunuldu. Bölüm açılabilmesi için odamız yönetim kuruluna iletilmesine karar verildi. Mobilya imalatı sektöründe geri dönüşüm için gerekli desteklerin KOSGEB tarafından verilmesi konusunda gerekli girişimlerin bulunulmasına karar verildi. Biga Fuarı’na gelecek ziyaretçilerin çarşı merkezine çekilmesi konusunda görüşme yapıldı.”

9 No’lu Meslek Komitesi (Konaklama, Lokanta, Finans, Sigorta ve Diğer Hizmetler) Komite Üyesi Bülent Canberk Tarhan:

“Meslek komitesi toplantısında sektörel güncel sorunlar hakkında görüşme sağlandı. Gıda sektöründe yaşanan fiyat artışları ve ekonomik darboğazın sektör üzerindeki etkileri konuşulup fikir alışverişinde bulunuldu. Meslek komitesinde aynı zamanda 2024 yılı Biga Fuarı gündemimizin ilk maddesinde yer aldı. Meslek komitemizde yer alan özel eğitim kurumlarının fuara davet edilmesi konusunda görüşme sağlandı. Ekonomi, finans ve yatırım araçları konusunda bir seminer yapılması hakkında bir görüşme yapıldı. Komite üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda ekonomi ve finans anlamında fon yöneticiliği alanında bir seminer yapılması için konunun yönetim kuruluna iletilmesine karar verildi. Üye ziyaretleri gerçekleştirildi. S.S. Enginkent Sitesi İşletme Kooperatifi ziyareti sağlandı. Ziyarette site içerisinde altyapı sorunları dile getirildi. Onların sıkıntıları ile ilgili görüşülecek mercilerle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Ekim ayındaki Sigorta Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında ilçemizin farklı noktalarında sigortacılığın önemini belirten afişler asılmasına ve sigortacılık bilincinin gelecek nesillere aktarılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Biga’da bulunan orta dereceli okullarda resim yarışması düzenlenmesi için Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşüldü. Yönetim Kurulu Başkanımız Şadan Doğan, genel sekreterimiz Mustafa Mutlu ve odamız çalışanlarına aynı zamanda İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erkan Bilen’e ayrıca teşekkür ediyorum. Dereceye giren öğrencilerimize ödüllerini verdikten sonra bir toplantı gerçekleştirdik. Dereceye giren öğrencilerin resim öğretmenleri bu yarışmanın her yıl yapılması gerektiğini söylediler. Yarışmaya katılan öğrenciler için yarışmasının konusu dikkat çekici olmuş.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu