Köylüler Bilirkişi Keşfinde ‘Zehirlenmek İstemiyoruz’ Dedi
Lapseki'deki Marmotek A.Ş. yeraltı maden işletmesi projesinin ÇED olumlu kararının iptali için yapılan bilirkişi keşfinde köylüler endişelerini dile getirdi.
Çanakkale’nin Lapseki İlçesi Çataltepe Köyü yakınlarında 33 yıldır faaliyet gösteren Marmotek A.Ş.’nin yeraltı maden işletmesi projesinin ÇED olumlu kararının iptali amacıyla açılan davada bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, İda Dayanışma Derneği, İzmir 18 Mart Çanakkaleliler Derneği, Nusratiye ve Dişbudak köylerinin muhtarları ile civar köylerin temsilcileri, keşif alanında yer aldı.
Keşif, mevcut madene ait tesisin girişinde gerçekleştirildi ve davacılar haricindeki yöre halkı alana alınmadı. İnceleme sırasında, projenin çevresindeki alanlar detaylı bir şekilde gezildi ve köylüler, ÇED raporundaki eksiklikler ile hataları bilirkişilere ve hâkime aktardılar. Keşfin ilerleyen safhalarında, Nusratiye Göleti’ne yakın bir noktada, kadın köylüler söz alarak, “Biz köyümüzün yanına atık barajı istemiyoruz. Zehirlenmek istemiyoruz. Bu projeye razı değiliz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Projenin, bölgeye sulama suyu sağlayan Nusratiye ve Gürgendere göletlerinin su havzasında yer alması, endişeleri daha da artırıyor. Projenin yapılması halinde, etraftaki köylerde tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Keşif, yöre halkının “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma!” ve “Madenci Şirket, Köyümüzü Terket!” sloganlarıyla sona erdi.
Proje detayları şöyle: Marmotek Madencilik tarafından Çataltepe Köyü’nde yürütülen kurşun, çinko ve bakır madeni projesine “Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı” ekleniyor. Proje, toplam 10 bin dönümlük bir ruhsat alanına sahipken, 6 bin 900 dönüm için ÇED izni talep ediliyor. Yılda 675 bin ton cevher işlenmesi planlanırken, toplamda 6 milyon 750 bin ton cevherin kazılması öngörülüyor. Projenin inşaat süresi bir yıl, kapama süresi ise iki yıl olarak belirlenmiş.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, yapılması planlanan zenginleştirme tesisi, pasa depolama alanı ve atık barajı için en az bin dönüm ormanlık alan yok olacak. Nusratiye Göleti’ne yalnızca 300 metre mesafede olan bu tesis, bölgedeki tarım alanlarını tehdit ediyor” denildi. Ayrıca, 1 ton cevherin işlenmesi için 4 ton su kullanılacağı hesaplandığında, yıllık su ihtiyacının 2 milyon tonun üzerine çıkacağına dikkat çekildi.
Köylülerin endişeleri, bölgenin 1. derece deprem bölgesi olmasının yanı sıra, atık barajlarının oluşturacağı muhtemel tehlikelerle birleşince daha da artıyor. Tarıma dayalı yaşamlarını sürdüren köylüler, sağlıklı bir çevre için projenin durdurulmasını istiyor.