✨ Çanakkale'nin Çan İlçesinden Güne Merhaba

Abone Ol
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Gazete ManşetleriGündem
Trend

Kış Geliyor, Turşu Kurulmuyor; Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu?

Yazın meyve ve sebzeleri kışa hazırlama döneminde turşu fiyatları artarken, evlerde turşu yapma isteği azaldı. Çanakkale’de durumu esnaflar değerlendirdi.

Yaz bitiminde neredeyse her evde kışlık hazırlıkları başlar. Yazın bol olan meyve ve sebzeler; kışın da tüketilebilmesi için çeşitli işlemlerden geçirilerek hazırlanır. Her evin vazgeçilmezi turşular ise çeşit çeşit boy boy kavanozlarda, açılmayı bekler. Alım gücünün düşmesi, ekonomik kriz ve nihayetinde iklim krizinin de etkisiyle bu sene geçtiğimiz senelere nazaran turşuluk hazırlıkları hane halkının gündeminden uzaklaştı.

Mahallenin en güzel turşu yapan teyzelerine “kütür kütür turşu tarifi verir misin” yerine “en ucuz turşu nerede” sorusu yöneltilmeye başlandı. Süs biberden kornişona kadar her turşu marketlerde ateş pahası olunca, “asla kurmam diyen” vatandaşta, turşu kurmaya başladı.

Fiyatlar Düşmedi Arttı

Turşu mevsiminin başladığı ilk haftalarda, normalde en pahalı olan küçük kornişonlar 40-50 liradan Pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Çanakkale’nin en büyük meyve-sebze pazarı Cuma Pazarı’ndan esnaf Irmak Özdemir, turşunun tezgahlara indiğine vatandaşlara, “Anlatmaya çalıştık, bu fiyata bulunca alın dedik. Çok talep var bulmuşken alın dedik. İnsanlar zamanla çoğalır, çoğaldıkça fiyatlar düşer diye bekledi. Ama bu sene tam tresi oldu. Mevsim ilerledikçe fiyatlar daha da arttı” ifadelerine yer verdi.

 Fiyatlar Arttı, Satış Düştü

Özdemir geçtiğimiz seneye oranla yüzde 60-70 oranında fiyat artışı olduğuna dikkat çekerek fiyat artışıyla birlikte satışlarında düştüğünü belirtti.

 İklim Krizi Nedeniyle Mahsul Çoğalmadı

Tezgaha ilk geldiğinde en küçük kornişon salatalık 50 lirayken şuanda ise büyük boy turşu 50 liradan satılırken; orta boy kornişon 60 lira, küçük boy turşu ise 65-70 liradan tezgahtaki yerini aldı. Özdemir, “Bu sene durumlar farklı gelişti. Turşuluk salatalık ilk çıktığında pahalı olur. Zaman geçtikçe fiyatı düşer. Bu sene iklim krizi nedeniyle mahsul çoğalmadı. Turşu azalınca fiyatlar arttı. Bizde tezgaha yansıtmak zorunda kaldık” dedi.

 Turşu Yapmak İsteyen Bir An Evvel Yapsın

Pazar esnaflarından Özdemir turşu yapmak isteyen vatandaşların elini çabuk tutmaları gerektiğini dile getirerek, “Haftaya mahsulün daha da azalmasını bekliyoruz, fiyatlar daha da artacaktır. Turşu yapmak isteyen insanlar, bir an evvel yapmalı. Lahananın kilosu 30 lira. Onun fiyatı düşer. Mevsim geldikçe bollanır. Biberlere talep fazla, seyrelme zamanına girdi. Fiyatların artmasını bekliyoruz. Şuan biberlerin ortalama olarak kilosu 100 lira” sözlerine dikkat çekti.

Marketteki Küçücük Kavanoz 50 Lira

Kavanoz olarak satılan turşuların çok pahalıya denk geldiğini ifade eden Özdemir, “Markette küçücük kavanozlardaki turşuyu 50-100 liraya satıyorlar. İçinde 50 gram biber yok. Yapabiliyorsan, becerebiliyorsan kendin kurmak daha mantıklı” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu