“Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım” Mesajı
Dünya KOAH Günü kapsamında, hastalıktan korunmanın ve erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli açıklamalar yapıldı.
Çan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Kocakabak, “Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım” temasıyla KOAH konusunda farkındalık yaratmaya çağırdı.
KOAH Nedir ve Nasıl Korunulur?
Dr. Cansu Kocakabak, KOAH’ın hava yollarında daralmaya yol açan bir hastalık olduğunu belirtti. Kocakabak, erişkin yaşta kalıcı tıkanıklık ve nefes darlığına neden olan bu hastalıkta, sigara içiminin en önemli rolü oynadığını, bunun yanı sıra ısınma ve yemek pişirme amacıyla kullanılan organik yakıtların dumanının, bazı iş kollarında kullanılan gaz ve tozların solunmasının, ayrıca hava kirliliğinin hastalığa neden olabileceğini vurguladı.
Dünya ve Türkiye’de KOAH İstatistikleri
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Kocakabak, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu hastalığın büyük bir sağlık sorunu oluşturduğunu ifade etti. KOAH’ın, 40 yaş üzeri nüfusta dünya ortalaması yüzde 10-15 iken, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon KOAH hastası bulunduğu tahmin edildiğini ifade eden Kocakabak, KOAH’ın dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını, önümüzdeki yıllarda ise 3. en sık ölüm nedeni olacağını belirtti.
KOAH Riski Taşıyanlar İçin Öneriler
Dr. Kocakabak, 40 yaş üzerindeki bireylerin sigara içmiş olmaları, tozlu ortamlarda çalışmış olmaları veya organik yakıt kullanan ortamda yaşamış olmaları durumunda KOAH riski taşıdığını söyledi. Bu bireylerin, KOAH açısından değerlendirilmek için bir sağlık kuruluşuna başvurarak solunum testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Kocaakabak, KOAH, risk faktörlerinden uzaklaşarak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak bilindiğini belirtti.
Dünya KOAH Günü Teması: Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım
Çan Devlet Hastanesi’nden yapılan açıklamada;
“Bu yıl Dünya KOAH Gününün teması “Havamızı Koruyalım, Koah’sız Yaşayalım” olarak belirlenmiş olup iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır. Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için; Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun. İklim değişimine duyarsız kalmayın” sözlerine yer verildi.