
Harfiyat Atıklarına Kim Çözüm Bulacak?
Çan’da Granit Üstü alanı olarak bilinen bölgede yaşanan çöp sorunu tepki çekiyor. Mera alanı olarak kullanılan bölgede inşaat ve hafriyat atıklarının atılması gündem olmaya devam ediyor. Çanlı vatandaşlar hem doğanın zarar gördüğünü hem de halk sağlığı açısından risk oluşturduğunu vurgulayarak soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
Yetkililer Alanı Görmüyor Mu ?
Çan’da ‘’ Granit Üstü’’ olarak bilinen bölgedeki arazilere çok sayıda inşaat, hafriyat ve çöp atılması bir sorun haline geldi. Doğanın kirletilmesine ve vatandaşların sağlığı için risk oluşturan bu çöplerin bir an öncede alandan temizlenmesi gerekiyor. Manzarayı görenler Çan Belediyesi hafriyat döküm alanı olarak kullanılan bu alanı bilmiyor mu ? Burası yasal olarak hafriyat döküm alanı mıdır? Eğer burası yasal hafriyat alanıysa buranın denetimini kim yapmaktadır? Sorularını sormadan edemiyor. Çanlı vatandaşlar atıkların risk oluşturmaya başladığı alanda bir an önce çözüme ulaşmayı bekliyor.
Kimler Atıklarını Döküyor ?
Bölgeye kimlerin inşaat ve hafriyat atıklarını döktüğü ise başka bir soru işareti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2013 yılından beri titizlikle devam ettirdiği ‘’hafriyat atığı dökenlere ceza uygulamaları’’ kapsamında birçok çalışma yürütülüyor. “Sıfır atık” parolasıyla yola çıkan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, kentsel dönüşüm kapsamında bina yıkımları sonucu ortaya çıkan inşaat atıklarının, doğaya zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürülmesini koordine ediyor. Belirlenen alanlar dışında hafriyat atığı döküldüğünün tespit edilmesi halinde döken kişi veya firmalara idari para cezası uygulanıyor. Hafriyat atıklarını uygunsuz yere dökenleri vatandaşlar ALO 181 Çevre ve Şehircilik hattına ihbar edebiliyor.