“Güllaç: Ramazanın Vazgeçilmez Tatlısı!”
Güllaç, Osmanlı mutfağına 1400'lü yıllarda girmiş ve günümüze kadar geleneksel lezzetini korumuştur. Ramazan ayında sıkça tüketilen bu hafif ve sütlü tatlı, Osmanlı sarayında da popülerdi.
Güllaç, Türk mutfağının önemli tatlılarından biridir ve özellikle ramazan ayında sofralardan eksik olmaz. Mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker gibi basit ancak lezzetli malzemelerle hazırlanan bu tatlı, özel tarifler arasında yer alır. Kitâb-ı Me’kûlât’da “Gülac” olarak tanımlanan güllaç, geleneksel Türk tatlılarının vazgeçilmezlerinden biridir.
OSMANLI ZAMANINDAN GÜNÜMÜZE UZANAN LEZZET
Güllaç, Osmanlı mutfağının önemli tatlılarından biridir. II. Murad devrine ait kayıtlarda güllacın Osmanlı mutfağına girdiği ve kitaplarda yer aldığı görülmektedir. Tarihe kadar uzanan güllaç tarifleri arasında güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı şeklinde üç tarife rastlanmaktadır. Halk arasında ise mısır nişastasından yapılan yufkaların süt ve şekerle ıslatılmasıyla tüketilen bu tatlı, zamanla içine gül suyunun eklenmesiyle “güllü aş” olarak anılmaya başlandı ve sonrasında “güllaç” adını aldı. Osmanlı saray mutfağına ilk kez 1489 yılında alındığı bilinmektedir.Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllaç, günümüzde de Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Her 200 gramında yaklaşık 300 kalori bulunan güllaç, Türkiye’de yılda ortalama 250 ton üretilip tüketilmektedir. Hafif ve sütlü yapısıyla iftardan sonra rahatlıkla tüketilebilen güllaç, Osmanlı sarayında da popüler bir tatlıydı.
GÜLLAÇ TARİFİ
Malzemeler
-10 adet güllaç yaprağı
-1 litre süt
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı gül suyu
-100 gram ceviz içi (isteğe bağlı)
-Yarım su bardağı doğranmış antep fıstığı (isteğe bağlı)
-Yarım su bardağı doğranmış kuş üzümü veya kuru kayısı (isteğe bağlı)
Yapılışı
-Öncelikle güllaç yapraklarını hazırlayın. Yaprakları sütün içinde yumuşayana kadar bekletin.
-Yumuşayan güllaç yapraklarını süzün ve tezgahın üzerine yayın.
-Başka bir tencerede kalan sütü ısıtın ve içine toz şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın.
-Şeker eridikten sonra gül suyunu ekleyin ve karıştırın.
-Hazırladığınız süt ve gül suyu karışımından bir miktarını geniş bir servis tabağının dibine dökün.
-Ardından bir güllaç yaprağını alıp tabağa yerleştirin.
-Üzerine tekrar süt karışımından gezdirin.
-Aynı işlemi yapraklar bitene kadar tekrarlayın.
– Son katı koyduktan sonra üzerini dilediğiniz şekilde ceviz, antep fıstığı, kuş üzümü veya kuru kayısı ile süsleyebilirsiniz.
-Güllaç dolapta en az 2-3 saat dinlendirildikten sonra servis yapılabilir.
Hazırladığınız güllaç tatlısını dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Kaynak:Wikipedia