“Denizin Hediyesi: Çanakkale’den Tuzlu Sardalya Lezzeti!”
Tuzlu sardalya tarifi ve püf noktalarıyla birlikte. Deniz ürünlerinin eşsiz tadıyla sofralarınıza lezzet katın!
Tuzlu Sardalya Tarifi
Tuzlu sardalya, lezzeti ve pratik yapımıyla sofraların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Malzemeler oldukça basittir ve evde kolaylıkla yapılabilir.
Malzemeler
1 kg sardalye
1 kg iri tuz
Nasıl Yapılır?
-Sardalyaların içleri temizlenmeden ½ kg tuz ile harmanlanarak kanlarını salması için 3 saat süreyle bir leğende bekletilir.
-Bekleme süresinin sonunda balıklar temizlenip bir tenekenin dibine 1 parmak kalınlığında iri tuz koyularak, balıklar aynı yöne bakacak şekilde sık sık dizilir.
-Her katmanda bu işlem devam eder ve en üstte tuz yer alır.
-Balıklara ağırlık yapması için en az 1 kg ağırlığında taş konulur.
-Güneş almayan bir kapalı mekânda 3 ay içinde yenilmeye hazır hale gelir.
-Tenekenin ağzı kapatıldıktan 15 gün sonra üzerindeki yağ tabakası, incir yaprağı ile alınır. Bu işlem 3 ay süresince 4 – 5 kez yinelenir.
Tuzlu sardalya, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olarak servis edilebilir. Üzerine limon dilimleriyle süsleyerek veya yanında taze yeşilliklerle sunarak enfes bir lezzet elde edebilirsiniz.
Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi