✨ Çanakkale'nin Çan İlçesinden Güne Merhaba

Abone Ol
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Gazete ManşetleriGündem
Trend

Çan’ın Yerel Lezzetleri Coğrafi İşaret Bekliyor!

Çanakkale'nin Çan ilçesi, geniş kırsal alanları ve verimli topraklarıyla bilinen bir bölgeydi. Ancak, son yıllarda bölgede artan termik santral projeleri ve sanayileşme, tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yaratmaya başladı.

Hava ve toprak kirliliği, Çan’ın ünlü tarımsal ürünlerinin veriminde belirgin bir düşüşe yol açtı. Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, Çan’ın geçmişteki tarımsal zenginliğini ve bölgenin eşsiz mikroklimasını vurgulayarak, hava kirliliği ve çevresel faktörlere rağmen, Çan’ın meşhur ürünlerinin hâlâ varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Özben, Çan yöresiyle özdeşleşmiş olan Çan cevizi, Çomaklı kabağı, Karakoca Köyü’nün sarı domatesi, bal kabağı karpuzu, Altıkulaç soğanı, Çan nohudu gibi geleneksel ürünlerin, hem sağlık açısından hem de lezzet olarak bölgeye özgü büyük bir değere sahip olduğuna dikkat çekti.

“Tarımsal Ürünler Sekteye Uğradı”

Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Özben, “Çan’ın büyük bir bölümü kırsal alan ve ekilebilir arazileri oldukça mevcut. Geçmiş dönemde Çan olukça iyi tarımsal ürünler verebilen, iyi tarımsal ürünler yetiştirilebilen bir bölgeydi. Ancak tabii ki bölgede yapılan birçok termik santral ve benzeri projeler maalesef bu tarımsal ürünlerin verimini sekteye uğrattı” dedi.

“Çan’ın mikroklimasına Uygun Çok İyi Ürünler Keşfettik”

Çanakkale bölgesinde 102 köyü araştırmaları için ziyaret eden Özben, “Gezdiğimiz, ziyaret ettiğimiz köyler arasında Çan’ın birçok köyü de yer aldı. Burada yaptığımız incelemelerde, Çan’ın mikroklimasına uygun çok iyi ürünler, çok güzel yemekler keşfettik. Tabii ki geçmişte bunlar çok daha fazlaydı. Şimdi maalesef biraz önce bahsettiğim hava kirliliği ve toprağın kirlenmesi nedeniyle bu ürünler azalmış durumda, ancak hâlâ kısmen de olsa Çan’ın meşhur ürünleri ve yemekleri mevcut” ifadelerine yer verdi.

“Çan Cevizi Çok Sağlıklı Bir Cevizdir”

Bu ürünler arasında en dikkat çekenlerden birinin ceviz olduğunu belirten Özben, “Bölgenin en iyi cevizi Çan’da yetişiyor. Çanakkale ve çevresinde, özellikle Çan bölgesinde yetişen cevizler gerçekten çok kaliteli. Ben ceviz alacak olsam, kesinlikle Çan bölgesinden alırım çünkü o ceviz, Çanakkale’nin mikroklimasına çok uygun, çok sağlıklı bir cevizdir. Yine dışarıdan gelen ceviz ağaçları olsa da, Çan’ın farklı bir mikrokliması var ve burada yetişen ceviz farklı olur” sözlerine yer verdi.

“Atalık Sarı Domates, Çan’da Yetişir”

Çan’a ait bir diğer önemli tarım ürünün de sarı domates olduğunun altını çizen Özben, “Çan’da Karakoca Köyü’nde atalık sarı domates yetişiyor. Bu domates, Biga’nın Pomak Köylerinden Cami Alan köyünde de yetişiyor ama Çanakkale bölgesinde bu sarı domatesin en önemli yerlerinden biri Çan’dır. Çan’da atalık domates olarak yetişiyor. Çan pazarlarında da bu sarı domatesi görmek mümkündür; Karakoca Köyü’nden gelir” ifadelerine yer verdi.

Şekli, tadı ile normal karpuzlardan farklı olan ve özel yetiştirilen Karakoca karpuzu içinde  Karakocalılar kendilerine has olan bu karpuz için coğrafi işaret tescili alınmasını istiyor.

“Türkiye’nin En İyi Soğanlarından Biri”

Çan’ın en meşhur ürünlerinden bir diğerinin ise soğan olduğunu ifade eden Özben, “Çan’ın Altıkulaç Köyü’ndeki soğan Türkiye’nin en iyi soğanlarından biridir ve acil coğrafi işaret alması gerektiğini düşünüyorum. Altıkulaç köyündeki soğan, bütün bölgedeki pazarlarda hala satılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu