Çanakkale’nin Yeni Lezzeti: Renkli Peynir Helvası
Çanakkaleliler için peynir helvası dendiğinde akan sular durur. Bizlerde Çanın Sesi Gazetesi olarak uzun yıllardır bu işi yapan Uludağ peynir Helvacısı ziyaret ettik. Yeni inovatif kararları ile peynir helvasını başka bir boyuta taşıyan Uludağ Peynir Helvacısı birçok Çanakkaleleliyi bu lezzete müptela etmiş. Detaylar Haberimizde!
Çanakkale Peynir Helvası yöresel ve geleneksel lezzetiyle onlarca yıldır damaklarda tat bırakmaya devam ediyor. Dönüşüm ve değişimin yaşandığı bugünlerde, lezzetine inavasyon katan Uludağ Peynir Helvacısı’nda renk renk tepsiler görmek mümkün. Klasik peynir helvası fırınlanmış ve fırınlanmamış olarak müşterilere sunulurken, yaklaşık 8 aydır peynir helvasına başka bir bakış açısı katılarak 14 çeşite yükseltildi. Uludağ Peynir Helvacısı ustaları cevizli cevizli peynir helvasını ilk olarak kendileri için üretti. Müşteriler tezgahta farklı gördükleri bu lezzetin de tadına bakmak isteyince 8 ayda 14 çeşite yükselen meyveli-aromalı çeşitleriyle hem göz hem de damaklarda lezzet bırakan peynir helvaları ortaya çıktı. Türkiye’nin dört bir yanına Çanakkale’nin lezzetini taşıyan Uludağ Peynir Helvacısının sahibi Gökhan Uludağ ve eşi Bilgin Uludağ, renk cümbüşüne dönen peynir helvasının serüvenini Gazetemiz Çan’ın Sesi’ne anlattı.
Lokantacılıktan Peynir Helvasına…
Bayramiçli Gökhan Uludağ, 20 senedir Çanakkale’de hizmet sektöründe olduklarını kaydederek, “İlk işimiz lokantacılıktı. Lokantamız varken peynir helvası da yapıyorduk. Müşterilerimize tatlılarımızı sunuyorduk. Lokantacılıktan yorulup peynir helvasına döndük” dedi.
Klasik Peynir Helvasında İnovasyon Örneği
Klasik peynir helvasına başa bir pencereden baktıklarını belirten Uludağ, “Yeni bir inovasyon kattık. Meyveli aramalı yaptık, Antep fıstıklı lezzetleri kattık. 12 çeşit aromalı meyveli sade olarak da kızarmış ve kızarmamış olmak üzere 14 çeşit peynir helvamız var” diye belirtti.
“Tadına Bakan Bayıldı”
Bilgin Uludağ, 8 aylık süreci anlatırken yaptığı işten duyduğu memnuniyeti sıklıkla dile getirerek, “Klasik peynir helvası üretiyorduk. Ustamız ‘kendimize cevizli peynir helvası yapalım’ dedi. Sonrasında müşterilerimiz, ‘Bu nedir, neyle yaptınız’ diye sordu. Tadına bakan bayıldı” ifadelerine yer verdi.
Peynir Helvasının Sekiz Aylık Büyüleyici Yolculuğu
Müşterilere kendileri için hazırladıkları cevizli peynir helvasını verdiklerini belirten Uludağ, “Ertesi gün yeniden yaptırdık. Bir sonraki gün yeniden. ‘Antepli yapalım’ derken, ‘Fındıklı yapalım’ derken bütün çeşitleri başladık yapmaya. 8 ayda 12 çeşit çıkarttık. Müşterilerimiz hangisini daha çok beğendiyse onlardan devam ettik” diye belirtti.
“Ayrı Bir Müşteri Portfolyomuz Oldu”
Peynir helvası ustalarının mevsimine göre yeni lezzetler ürettiğini kaydeden Uludağ, “Ustalarımız, ‘Bahar da ne iyi gider?’ diye düşünerek ürünlerimizi hazırlıyor. En çok Antep fıstıklı, portakallı ve fındıklıyı çok beğeniyorlar” dedi. Klasik peynir helvasının talebinin düşmediği belirten Uludağ, “Klasik peynir helvasından alan diğerlerinden de alıyor. Ayrı bir müşteri portfolyomuz oldu. Türkiye’nin her yerine kargoyla gönderiyoruz. Saat 2 ye kadar gelen siparişler o gün yola çıkıyor. 2 haftaya kadar bozulmaz, buzdolabı istemez. Fırınlanmış peynir helvası hafif ısıtılırsa daha lezzetli olur” dedi.
Peynir Helvasının Yapımı Tam 8 Saat
Tezgahlarda gördüğümüz peynir helvasının yapım sürecinden de bahseden Bilgin Uludağ, “Bir nöbet peynir helvasının tezgaha çıkması 8 saat sürüyor. Sütün süzülüp, mayalanıp peynir haline gelip kazanlara alıp peynir helvasına dönüşmesi, fırına girmesi tam 8 saat. Birkaç nöbet çıkartıyoruz. Pazar dahil her gün üretim var” diye belirtti.
“Gençler, İşlerini Severek Yapsın”
İmalat sürecini titizlikle yürüttüklerini belirten Gökhan Uludağ, “Sütü önce çiftlikten alıyoruz. Hijyene dikkat ediyoruz. Kaliteli süt alırız. Onu kendimiz peynir yaparız. İrmik katıp homojen hale getirir son olarak şekerini ekleriz. Meyveli aromalı peynir helvalarımızda bir iki çeşit başarılı oldu sonrasında devam ettirdik. Müşterilerimiz memnunlar. Arkası geldi müşterilerimizin biz de devam ettirdik. Çilekli, karamelli, çikolatalı, frambuazlı, yaban mevsimli, cevizli, fındık, karamel, portakal limonlu seçeneklerimiz var” dedi. Başarının sırrını açıklayan Uludağ, “Gençlerimize bu işi yapmak isteyenlere, işinde başarılı olmak isteyenlere bir sözümüz var. İşlerini severek yapsınlar. İnanarak yapsınlar. Sabretsinler. Zirve geliyor sonra. Birden zirveye çıkamazsın” sözlerine yer verdi.