Çanakkale’nin Hem Tatlı Hem Tuzlu Lezzeti: Bal Kabaklı Börek
Börek denince aklımıza yüzlerce çeşit gelse de eminiz ki bu lezzeti birçoğunuz bilmiyordur. Damak tadımız her notaya uyum sağlasa da, hem tatlı hem tuzlu tatları bir arada tüketmek herkese uygun değildir.
Çanakkale dendiğinde aklımıza bizlerce konu geliyor, peki mutfağında neler olduğunu hangi lezzetlerin saklı olduğunu hiç düşündünüz mü?Peki siz daha önce hiç bal kabaklı börek yaptınız mı ya da yediniz mi? Henüz yemediyseniz çok nefis bir lezzet kaçırıyorsunuz demektir.Bu börek bildiğiniz börekler gibi değil. Bu börek tatlı bir börek. Balkabağını genellikle mutfaklarımızda çeşitli tatlılarda ya da sadece şekerle buluşturarak tatlı olarak kullanıyoruz. Peki, börek olarak hiç düşündünüz mü? Mutfaklarımızı renklendiren, damaklarımızı şenlendiren bu lezzetli böreği çay saatlerinizde tatlı olarak ikram edebilirsiniz. Mevsimi geldiğinde yani kışın bu antioksidan deposu olarak sofranıza taşıyacağınız balkabağını değişik tariflerle hazırlayarak sofralarınızda mucizelere yer açabilirsiniz.
Yufa Hamuru Malzemeleri
- 500 ml su
- 3 çay kaşığı tuz
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Bir yemek kaşığı sirke
- Aldığı kadar un
Bal Kabaklı İç Harç Malzemeleri
- 1 kgbal kabağı
- 1 su bardağı toz şeker
- isteğe göre ceviz kırıkları
Üzerine Sürmek İçin
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 adet Yumurta sarısı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
1. İç hacı için ayıklanıp temizlenmiş kabağı rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Derin bir kap içine alıp toz şeker ile karıştırın ve kenara alın.
2. Tüm hamur malzemelerini bir yoğurma kabına alıp yavaş yavaş su ilavesiyle orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar
3. Hazırladığınız hamuru tepsinizin büyüklüğüne göre 7-8 adet bezeye ayırın ve 10-15 dakika kadar üzerine bir bez örterek dinlendirin.
4. Dinlendirdiğiniz bezeyi tepsinin büyüklüğünde açın. İçine bal kabaklı harçtan serperek sarın. (Tepsinizin boyutuna göre açıp tepsiye sererekte yapabilirsiniz)
5. Yağladığınız fırın tepsisinin ortasına gül böreği gibi sararak oturtun. Tepsi doluncaya kadar diğer tüm bezelere aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız böreğin üzerine yumurta, yoğurt ve sıvıyağı karıştırıp üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
6. Tamamen soğuyan böreği dilimleyerek isteğe göre yanında tahinle servis yapın.
Not: Bu böreği hazır yufka ile hazırlayabilirsiniz, yufkaları biraz sıvı yağ ile yağlayıp sonra hazırladığınız bal kabaklı harçtan serpip kullanabilirsiniz. Fakat lezzetinin sırrı el açması yufkadadır.