
Çanakkale Kepez’in Su Çilesi Bitmiyor: Baraj Tehlikesi 2030’u Vuracak!
Çanakkale’nin Kepez ilçesinde yıllardır devam eden su sorunu giderek büyüdü. Atikhisar Barajı’nın dengesiz su seviyesi ve bölgeye planlanan madencilik faaliyetleri, kentin su kaynaklarını tehdit etti. Vatandaşlar artan su kesintileri ve su kalitesindeki düşüş nedeniyle mağdur oldu.
Kepez’in su sorunu bitmiyor. Kepez’de yaşayan vatandaşlar artık uyarısız ve bildirimsiz su kesintilerine alışmış durumda. Sırf bu sorun yüzünden evinden taşınanlar bile var. Sosyal medya şikayet sitelerinde vatandaşların sesleri her geçen gün daha da yükseliyor! Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi ve Çanakkale Valiliği bu sorunu çözmek için çalışmalar yürütse de tablo çok umutlu görünmüyor. Ayrıca Çanakkale’nin diğer ilçelerinde bulunan barajlarda da ciddi sıkıntılar olduğu söyleniyor.
Kepez’in kronik sorunu: “2021’den beri su sorununa çözüm arıyoruz”
Kepez’de yıllardan beri süregelen su sorunu öyle ciddi seviyelere geldi ki Kepez Belediye başkanı Birol Arslan her platformda bu sorun üzerinde çalıştıklarını fakat bir türlü uygun yolu ve desteği bulamadıklarını söylüyor. Bu sorun, Kepez Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda hararetli bir şekilde tartışılmıştı. Kepez Belediyesi Atikhisar Barajı’ndan su almak için başvurularını yaptığını belirtse de DSİ’den herhangi bir karşılık alamamıştı. Hatta Kepez’in Çanakkale’ye bağlanıp bu konudaki çalışmaların Çanakkale Belediyesine bırakılması yönündeki görüşler bile mevcuttu. Nüfusu ve büyüklüğü oldukça yüksek olan, ayrıca Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nin de bulunduğu Kepez’in Çanakkale’ye geçmesi ve Atikhisar Barajı’ndan su alınmaya başlaması Atikhisar’ın dengesinin tamamen bozulmasına yol açabilir. Ayrıca Atikhisar Barajı’nı bekleyen başka tehlikeler de mevcut.
Atikhisar Barajı’na yeni ortak: Koza’yı doyuramadık
Geçtiğimiz aylarda Serçiler ve Terziler köyleri yakınında planlanan Karapınar Açık Ocak Altın-Gümüş Madeni Projesi’ne Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek. Koza Madencilik, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı’nda ÇED iznini almış ve Atikhisar Barajı’na ortalama 1.2-1.4 km uzaklıkta olan madeni açmak için gerekli süreci başlatmıştı. Ayrıca bu madenler yeni yasayla birlikte çok daha kolay bir şekilde sahasını büyütebilecek. Çanakkale’nin bütün değerli toprakları madenler tarafından işgal edilirken, bu madenler atıklarını bu barajlara dökecek. Koza’nın kuracağı madene tepki verilmesinin ana sebeplerinden birisi de, projenin uygulanması halinde barajı besleyen Değirmen Deresi ve Sarıçay başta olmak üzere yüzey ve yeraltı sularının asit maden drenajı ve ağır metal içeren pasa yığınlarıyla zehirlenme riski taşıdığıydı.
Kepez Belediyesi: “Deniz suyunu arıtacağız!”
Kepez Belediyesi’nden alınan bilgilere göre; Kepez’in barajlardan su çekmeye başlaması için minimum 5, maksimum 10 yıl gerekecek. Ayrıca şu anda 22 artezyen kuyusunun da aktif olduğu bilgisi alınırken en kısa sürede yeni tatlı su kaynaklarının oluşturulması gerektiği ifade edilmişti. Bir başka sıkıntı, mali sıkıntılar. Kepez Belediyesi hem deniz suyu arıtma çalışmaları için hem de barajlardan su çekmek için yapacağı çalışmalar için gireceği mali yükü karşılayıp karşılayamayacağı merak konusu.
Vatandaşlar şikayetçi: “Kepez’deki evimizi satıp, Çanakkale’de kiraya mı çıkalım?”
Kepez’de yaşayan vatandaşların şikayetleri her geçen gün daha da artıyor. Vatandaşlar şikayetlerini sosyal medya platformlarında ve şikayet sitelerinde dile getiriyor. Yaşanan su kesintilerinin yanı sıra arıtma cihazı kullanan vatandaşlar için de tıkanan filtrelerin maddi yük oluştuğu yönünde şikayetler artıyor. Ayrıca bazı vatandaşlar saçlarını hazır satın alınmış suyla yıkadıklarını kuyu sularıyla diş fırçalamaktan bile korktuklarını dile getirdi.
Tek sorun Atikhisar Barajı’nda değil: Diğer barajlarda da sorunlar büyüyor
22 Mayıs’ta DSİ yetkililerinden aldığımız bilgilere göre %81 doluluk oranına sahip Bayramiç Barajı için ilk uyarı Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen’den geldi. 23 Haziran tarihinde açıkladığı verilerde; Bayramiç Barajı’nın su oranının 60 milyon m³ olduğu ve bunun 10 milyon m³ kadarının ölü hacim olduğu belirtildi. 2020’deki ciddi kuraklık zamanlarına değinen Başkan Şen, “Mevcut su seviyesi, en sıkıntılı dönemimiz olan 2020 yılı sulama sezonunun dahi altında kalmaktadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca durumun ciddiyetini özetleyen konuşmasında kaçak yollarla ekilen çeltiklere su verilmese dahi ellerindeki suyun Eylül ayının ortalarına kadar yeteceğini vurgulayan Mesut Şen, “Geçtiğimiz yıl ise sonbahar yağmurlarının yağmaması ve Kasım ayı sonuna kadar havaların sıcak seyretmesi nedeniyle, sabit tesisler Kasım ayının ortasına kadar sulama yapmak zorunda kalmıştır. Aynı senaryonun bu yıl da yaşanmayacağının bir garantisi bulunmamaktadır. Bu nedenle, Çeltik Komisyonu’nu ivedilikle görevlerini yerine getirmeye davet ediyor; mevcut suyun en tasarruflu ve adil şekilde kullanılması gerektiğini önemle vurguluyoruz. Biz çiftçiler olarak yalnızca kendi üretimimizi değil, diğer meslektaşlarımızın üretimini de düşünmek ve birbirimize karşı saygılı olmak zorundayız. Herkesin fedakârlık yapması gerekirken, ne yazık ki bu sorumluluk sadece Bayramiç’e yüklenmektedir. Elbette baraj hepimizindir; ancak bazı kişilerin kaçak yollarla, kanun ve kural tanımadan, para kazanmak uğruna başkalarının hakkını gasp etmesine göz yumulamaz.” ifadeleriyle olayın ne kadar ciddi olduğunu belirtmişti.
Çanakkale’nin genelinde yaşanan su kesintileri, yetersiz su kaynakları ve maden tehditleri şiddetini arttırarak devam ediyor. Belediyeler, Valilik, ziraat odaları ve müdürlükler bu konularda çalışmalarını sürdürse de Çanakkale’nin su kaynakları ve barajları için ciddi adımlar atılmasının gerektiği herkes tarafından dile getirilmeye başlandı.