✨ Çanakkale'nin Çan İlçesinden Güne Merhaba

Abone Ol
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Gündem

“Bayramiç Davulu Coğrafi İşaret Almalı”

Dünyada bilinen en eski çalgılardan biri olan davulun biçimi değişse de sesi ve etkisi tartışılmıyor. Ziraat Mühendisi Bayramiç İlçe Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu Bayramiç davulunun özelliğine dikkat çekerek, coğrafi işaret alması gerektiğini söyledi.

Ramazan öncesi akla ilk gelen davul Neolotik çağda kullanılmaya başlandı. Timsah derisinden yapılan davulların kullanıldığı zamandan bu zamana uzanan hikayesinde davul Şamanların ayinlerde, hatta Amerika yerlilerinin de dinsel törenlerinde kullanılmış.

Bayramiç İlçe Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu Bayramiç davulu hakkında Çan’ın Sesi’ne verdiği bilgide, “Davul yerel bir kültür, toplumun üzerinde özel bir etkisi olan değer. Çağa karşı ölüm kalım mücadelesi veriyor. Orijinale en yakın hali. Deri gergi kayışları olması gerekiyor. Ancak maliyetler dolayısıyla ucuz malzeme kullanılmak zorunda kalınıyor. Bayramiç Davulu coğrafi işaret alabilecek bir kültür objesi” dedi.

“Yöre Halkının Neşesine Ve Hüznüne Eşlik Ediyor”

“Dijitalleşen dünyada, birçok ses dijital olarak taklit edilebiliyor” diyen Çobanoğlu “Elektronik ve dijital olarak taklit edilemeyen “Bayramiç Davulu” sesi yüzyıllardır yöre halkının neşesine ve hüznüne eşlik etmeye devam ediyor. Çok uzun yıllardan beri vurmalı çalgılar içinde en güçlüsü olan davullar, savaşta cesaret, barışta neşe ve mutluluk vermiş insanlara. Düğünde, dernekte, oyunda, halayda, hatta ölümde, davul sesini hep ritm verici, belirleyici ses olarak görüyoruz. Kazdağı Coğrafyasında doğmuş, büyümüş kıl keçilerinin derilerinden özel işlemlerle yapılan Bayramiç Davulu sesi, tınısı ve yapısı itibariyle benzerlerinden ayrılıyor. Yüz tane davul içinde Bayramiç Davulunun sesi ayırt edilebilir. Günümüzde plastikten yapılan davul sesleri, yapıldıkları malzeme gibi sentetik ses veriyor, ruha hitap etmiyor. Bayramiç Yöresinde her köyün en az bir davulu vardır. Köy gençleri kendi aralarında belirledikleri program ile Ramazan Ayı süresince köylüleri bu davulla sahura kaldırırlar. Köyün her sokağında şarkı, türkü, manilerle yeteneklerini gösterir ve geliştirirler. Bayramlarda da köyün genç kız ve erkekleriyle birlikte eğlenceler düzenlerler. 2024 yılının Ramazan Ayına girerken hemşehrilerimiz evdeki eksik erzakları tamamlarken, köylerin gençleri de eksik ve hasarlı davulları tamamlıyorlar. Davul yapım ustalarımız ve müzisyen üstadlarımız sanatlarını konuşturmuşlar. Bir coğrafya kendi enstrümanını kendine hitap edecek şekilde dizayn etmiş, onunla yaşıyor. Var olsun yapanlar çalanlar, şen olsun dinleyenler. Hoş geldin ya şehri Ramazan” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu