
“Altın Madenciliğine Hayır” Çalıştayı Gerçekleşti
Kırşehir’deki altın madeni projeleri ve ekolojik tahribat üzerine yapılan incelemelerde, kuruyan göller ve antik kalıntılar gündeme geldi.
Kırşehir Belediye Başkanı ve Kent Konseyi’nin davetiyle Kırşehir’e giden Gazeteci İbrahim Gündüz, Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan ve İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Cemile Kaçar, ilk gün, Kent Konseyi ve Çevre Platformu yetkilileri ile birlikte farklı ÇED süreçlerinde bulunan dört ayrı altın madeni projesi alanında incelemelerde bulundular.
Ziyaret sırasında, Koç Holding’in proje alanında tescil edilmemiş arkeolojik varlıkların bulunduğu söylenen ve atık depolama alanına denk gelen bölgede keramik parçaları ve define avcıları tarafından tahrip edilmiş antik döneme ait bir mezarlıkla karşılaştılar.
Flamingolar Yoktu
Akşam üzeri Seyfe Gölü’ne gidildiğinde büyük bir ekolojik yıkıma tanık olundu. Göl tamamen kurumuştu. Bu mevsimde gelmesi beklenen flamingolar hâlâ yoktu. Yanlış tarım politikaları ve uygulamalar nedeniyle yeraltı suyu çekilmişti.
Tecrübeler Aktarıldı
Organizasyonun ikinci gününde, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu başkanlığında Kent Konseyi, çevre platformları ve meclis üyeleri ile bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Toplantıda altın madenciliğinin ruhsat ve ÇED süreçleri ile ilgili deneyimler paylaşıldı. Kazdağları mücadelesinden edinilen tecrübeler aktarılarak bir yol haritası belirlendi.
Öğleden sonra halka açık gerçekleştirilen panelde, Belediye Başkanı, Kent Konseyi Başkanı ve platformların başkanlarının konuşmalarının ardından İbrahim Gündüz ve Süheyla Doğan birer sunum yaparak Türkiye’deki altın madenciliğini, zararlarını ve verilen mücadeleleri anlattılar. Panel, soru-cevap bölümüyle daha da zenginleşti. Katılım oldukça yoğundu ve civar köylerden gelen kadınlar, köylerinde altın madeni istemediklerini ifade ettiler.Heyet, Kırşehirli ozan Neşet Ertaş’ın mezarını da ziyaret etti.