
Sarıçay Alarm Veriyor: “Belediye ve DSİ El Ele Vermeli”
“Sarıçay’ın kirlenmesi, taşkın riski ve düzensiz yapılaşma kent yaşamını tehdit ediyor” diyen Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Fırat, kurumlar arası iş birliği çağrısı yaptı.
Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat, Belediye Meclisi’nde Sarıçay için hazırlanan raporu sundu. Fırat, çayın ekolojik yapısının tehdit altında olduğunu vurgulayarak, “Sarıçay artık bir turizm değeri olarak ele alınmalı, kurumlar birlikte çalışmalı” dedi. Fırat, “Sarıçay büyük bir tehlike altında. Çevre kirliliğine neden olan evsel ve sanayi atıkları, tarihi yapıların sahipsizliği, plansız yapılaşma ve altyapı eksiliği nedeniyle Sarıçay’dan halk faydalanamıyor. Bu sorunların tespitini ve çözüm önerilerimizi Sn. Meclis üyelerine aktardık. İçerisinde farelerin değil, balıkların yüzdüğü bir Sarıçay istiyoruz. Çevresinde harabelerin olduğu değil, halkın rahatlıkla dinlenebildiği park alanlarının olduğu bir Sarıçay istiyoruz” sözlerine yer verdi.
Sarıçay’da kirlilik artıyor, yapılaşma düzensiz
Çanakkale Belediye Meclisi’nin temmuz ayı toplantısında söz alan Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat, Sarıçay Çalışma Grubu tarafından hazırlanan detaylı raporu sundu. Sarıçay’ın karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çeken Fırat, çayın hem ekolojik hem de kültürel açıdan büyük riskler taşıdığını ifade etti.
Sarıçay kıskacı bitmedi
Fırat, “Sarıçay’a başta arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıklar olmak üzere birçok kirletici bırakılıyor. İnşaat faaliyetlerinden kaynaklanan hafriyat, orman yangınları ve madencilik faaliyetleri nedeniyle oluşan kimyasal sızıntılar, çayın suyuna karışıyor. Ayrıca deniz suyunun çayın iç kesimlerine kadar ilerlemesi, düzensiz yapılaşma ve peyzaj eksikliği Sarıçay’ı tehdit ediyor” dedi.
Kültürel miras da tehdit altında
Sarıçay çevresinin yalnızca doğal değil, kültürel olarak da önemli bir alan olduğunu belirten Fırat, “Palamut depoları, Çimenlik Kalesi gibi kültürel miraslarımız bu bölgede yer alıyor. Bunların korunması ve turizme kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.Ayrıca çay suyunun baraj kapaklarının açılması nedeniyle zaman zaman taştığını hatırlatan Fırat, taşkınlara karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı.
“Köprüler çökse, hastaneye ulaşamayız”
Sarıçay üzerindeki köprülerin afet anında yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çeken Fırat, “Bu köprüler olası bir deprem ya da afette hastanelere ulaşımımızı sağlıyor. Eğer köprüler zarar görürse, sağlık kurumlarıyla bağlantımız kesilecek” uyarısında bulundu.
“Sarıçay sorunu tek kurumla çözülemez”
Sarıçay’ın sorumluluğunun sadece belediyeye veya DSİ’ye ait olmadığını belirten Fırat, çözümün kurumlar arası iş birliğiyle mümkün olacağını söyledi. Fırat, “Kimi Sarıçay belediyenin diyor, kimisi DSİ’nin. Çayın içi DSİ’nin, etrafı belediyenindir. Bu sorunun çözümü için Çanakkale Belediyesi, DSİ, Valilik ve İl Özel İdare birlikte çalışmalıdır” sözlerine dikkat çekti.
“DSİ taşınmalı”
Kent Konseyi Başkanı Fırat, DSİ’nin Sarıçay ağzındaki yerleşkesinin artık işlevini yitirdiğini, burada bulunan kayalıklar geçmişteki gibi kullanılmadığını belirterek, “O alan derhal boşaltılmalı ve yeşil alan ya da yürüyüş yolu gibi halkın kullanımına açılmalı” önerisinde bulundu. Fırat, ağlayan kayalıklar olarak da bilen bölgenin kamu yararı gözetilerek yenilmesi gerektiğini belirtti.
“Porsuk Çayı gibi olabilir”
Fırat, Sarıçay’ın turistik potansiyeline dikkat çekerek Eskişehir’deki Porsuk Çayı örneğini vererek, “Temizlenmiş ve kentlilerin kullanımına açılmış bir Sarıçay, hem ulaşım hem de turizm açısından değer yaratır. Tekneli taşımacılık bile yapılabilir” diye belirtti.
Ekolojik koruma, bilimsel destek ve acil önlem çağrısı
Fırat konuşmasında şu çözüm önerilerini sıraladı:
• Kirliliği önleyecek tersip bendi gibi yapılar inşa edilmeli, taşkın riski azaltılmalı
• DSİ ve belediye başta olmak üzere tüm kurumlar bilimsel ve teknik destek sunmalı
• Sarıçay Havzası’nda koruma-kullanma dengesi sağlanmalı
• İklim değişikliği ve insan kaynaklı kirliliğe karşı bilimsel çözümler geliştirilerek hızla uygulanmalı